HISTORIA

JUURET

Vanhat koulukaverit, Eetu Enqvist ja Nino Hynninen perustivat Paja&Bureaun 2016 vuoden alussa, mutta vision siemenet istutettiin alunperin keväällä 2008 Swazimaassa.

 

Eetu ja Nino ystävystyivät metalliartesaaniopintojensa aikana Nummelassa ja jo varhaisessa vaiheessa he jakoivat yhtäläisen intohimon käsityötä ja materiaalia kohtaan kuin myös kunnianhimon luoda ja jakaa inspiroivia esineitä maailman kanssa. Toisen opiskeluvuotensa aikana heille tuli mahdollisuus suorittaa työharjoittelu Afrikassa ja yhdessä he lähtivät kasvumatkalle kohti muotoilijayrittäjyyttä.

 

Kevät 2008 kului Swazimaassa valmistaen hopea- ja kultakoruja paikallisessa koruseppäverstaassa. Ohessa he hakivat tuleviin korkeakouluopintoihin sekä sukelsivat paikalliseen kulttuuriin ja ympäristöön, mikä jätti lähtemättömän vaikutuksen heihin kumpaankin.

 

Yhteisten artesaaniopintojen jälkeen kumpikin jatkoi opiskeluita eri korkeakouluissa Suomessa, mutta jatkoivat yhteisten projektien parissa sekä haaveilua yhteisestä tulevaisuuden unelmayrityksestä. 

 

Ninon valmistumisen jälkeen seuraavat harppaukset kollegoiden uran suhteen alkoivat konkretisoitua. Kotimaan selkeä puute yrityksistä, joilla olisi merkittävällä tavalla rehellisesti materiaalilähtöinen muotoiluprosessi metallikalusteiden suhteen oli merkki siitä, että Paja&Bureaun kaltaiselle toimijalle oli kysyntää.

perustukset

Vuonna 2015 otettiin yksi isoimmista askelista: yrityksen nimen valinta. Paja&Bureau valikoitui pitkällisen pohdinnan tuloksena kuvaamaan täydellisesti yrityksen perustajien visioita studiosta, jossa yhdistyy pajatoiminta ja muotoilutoimiston tai ”byroon” palvelut. Nimeä käytettiin ensimmäistä kertaa vuoden 2015 Helsinki Design Weekin aikana, jolloin Eetu ja Nino vastasivat festivaalin päätapahtumapaikan teknisestä tuotannosta. 

 

Seuraavana vuonna yritys perustettiin virallisesti osakeyhtiömuotoisena. Tätä juhlistaakseen yhtiökumppanit loivat saman kevään Milanon Design Weekin Ventura Lambrate -kokonaisuutta varten uniikin ja provosoivan design-näyttelyn nimeltä Primitive Feast. Näyttely koostui ainutlaatuisista, veistoksellisista esineistä ja kalusteista, joiden retrospektiivisenä inspiraation lähteenä toimi Eetun ja Ninon yhteiset opiskeluvuodet ja niiden aikana aloitetut materiaalitutkimukset.

 

Samalla etsinnät sopivan muotoilustudion ja metallipajan käsittävän tilan löytämiseksi jatkuivat ja monen potentiaaliselta vaikuttaneen paikan jälkeen unelmatila löytyi epätodennäköisestä paikasta, Ullanlinnan sydämestä. Vuoden loppuun mennessä yrityksen toiminta oli siirtynyt Ninon autotallista uniikkiin tuotantotilaan Korkeavuorenkadulle. Paja&Bureaun studion ja verstaan lisäksi tilasta tuli monialainen yhteisöllinen työhuone, jossa on toiminut vuosien varrella jo kymmeniä koruseppiä, sisustusarkkitehteja, journalisteja ja monia muita luovien alojen osaajia. 

rakenne

Seuraavien muutaman vuoden aikana Eetu ja Nino kehittivät yrityksen toimintaa, omaa ammatillista osaamistaan ja lisäksi tekivät pajatilasta myös kulttuuritapahtumien näyttämön, jossa järjestettiin näyttelyitä ja monia muita tapahtumia. Ensimmäinen Paja&Bureau SIDE SHOW -ryhmänäyttely järjestettiin pajan galleriatilassa 2017 ja siitä on sittemmin tullut yksi Helsinki Design Weekin vakiotapahtumista. 

 

Varhaisessa vaiheessa Paja&Bureausta tuli myös suojasatama monille kansainvälisille opiskelijatyöharjoittelijoille ympäri Eurooppaa, etenkin Ranskasta. Edellinen harjoittelija Mathieu, päätyi muuttamaan Helsinkiin ja hänestä tuli yrityksen ensimmäinen työntekijä. 

 

Alusta saakka Eetun ja Ninon visiona on ollut tuottaa omaa kalustemallistoa. Visio on kärsivällisesti kehittynyt ideoiksi, konsepteiksi ja prototyypeiksi vuosien varrella. Nyt on tullut aika jakaa tuo visio muun maailman kanssa vuoden 2021 Paja&Bureau kalustemalliston kanssa.

Helsinki Design Week 2018 tekninen tuotanto ja toteutus: NEONin Chatroulette teräksestä ja vanerista valmistettu installaatio, TREn pop-up kauppa Clarion hotellissa, Design Market lava sekä opaste-elementtejä sekä konttinäyttelytilojen toteutus.

Puinen tiski ja seinähyllyt Noodle Story -ravintolalle Alppilassa, Helsingissä. Suunnittelija Yatofu Creatives. Valokuvannut Meela Leino.

Teräksinen naulakko ja keittiöpöydät kuparisivuilla Kisko Labsin toimistoon. Puuosat valmistanut Trämet. Suunnittelija Annariina Alander/Mint and More Creative.

Teräksinen kuistikatos yksityistaloon.

Teräksinen pöytä Durat -levyllä, teräksinen mediataso akryyliliukuovilla ja keraaminen taso yksityisasuntoon. Suunnittelija Liisa Vuorenpää. Valokuvannut Liisa Kaunisvirta.

Teräksinen koiraportti hapotetulla pinnalla ja kuparisilla yksityiskohdilla.

Asuinkerrostalon teräksinen kulkuportti. Suunnittelija Laura Huhtakangas/A1.

Hapotetut teräksiset kylpyhuoneen tasot Lily Lee ravintolaa varten Helsingissä.

Maisemagalleria-kehykset ja visuaaliset elementit Helsingin Juhlaviikkoja 2020 varten. Suunnittelija Outi Lehto. Valokuvannut Saara Autere.  

Puiset ikkunaluukut, vuorilaudat, lipat ja koristeaiheet yksityiskodin ikkunoita ja ovia varten.

    `